Vrijheid in Kennis
Geweld vermijden
Het vooraf zien van potentiële geweldssituaties voorkomt dat je erin verstrikt raakt. Wees daarom alert op waar je bent en wie zich om je heen bevindt. In zijn algemeenheid vermijd je de (Rand)stad, groepen mannen, schimmige plaatsen, en ruimtes die slecht verlicht zijn, niet onder toezicht staan, en weinig vluchtmogelijkheden hebben.
Op individueel niveau kun je potentiële geweldssituaties de-escaleren door rustig te blijven, rustig te praten, je begrip voor standpunten en emoties van anderen uit te spreken en te erkennen, en fysiek afstand te bewaren tot anderen. Dit werkt. Psychologen die gesprekken hebben met gewelddadige en emotionele personen, bijvoorbeeld in de gevangenis, hebben een noodknop maar hoeven deze in de praktijk (bijna) nooit te gebruiken.
Je moet te allen tijde een geweldssituatie vermijden. Als een geweldssituatie onvermijdelijk is en de-escalatie geen toegevoegde waarde meer heeft, neem afstand van de situatie. Bij vechtende personen vertrek je uit de ruimte. Op een openbare locatie loop je weg of blijf je op zo’n afstand dat je niet bij het geweld betrokken zult worden door zowel de vechters als de overheid (bv. de politie die de indruk heeft dat je staat aan te moedigen). Als het geweld zich tegen jou specifiek richt, is de allerbeste zelfverdediging de 200 meter sprint.
Zelfverdediging in de agora
In de agora vermijd je geweld door weg te blijven van conflictsituaties: demonstraties, dichtbevolkte plaatsen, en strikt gereguleerde activiteiten. Bij dichtbevolkte plaatsen bestaat een grotere kans op interpersoonlijk conflict en bestaat in het algemeen meer toezicht op regelgeving door zowel omwonenden als de overheid. Jouw dakkapel komt in de stad sneller onder de aandacht dan op het platteland. Bij strikt gereguleerde activiteiten is de kans groter dat toezicht plaatsvindt en daarmee conflicten. Kortom: blijf low-profile.
In de agora werkt dit grotendeels hetzelfde. Het verschil is dat geweld vaak vanuit de overheid wordt geïnitieerd, actief of op (handhavings)verzoek van omwonenden. Ambtenaren zijn net mensen, dus ook hier geldt dat je met een rustige, meewerkende onderhandelingsstijl, waar je duidelijk jouw belangen verwoordt, vaak het verst komt. Als je de gunst van de behandelend ambtenaar hebt wil deze vaak nog met je meedenken over je opties. Meestal werkt het opzoeken van de media niet in je voordeel.