Vrijheid in Kennis
Houtstook
De oudste manier om je huis te verwarmen is middels stoken van hout. Deze manier van verwarmen wordt steeds populairder door de stijgende gasprijzen. Zeker als je jezelf in hout kunt voorzien is dit een ideale manier om zelfvoorzienend te zijn qua verwarming. Houtstook staat onder vuur door de angst voor fijnstof. Toch kun je schoon en efficiënt stoken door enkele tips in acht te nemen.
Soorten houtkachels
Er zijn verschillende soorten houtkachels:
- Speksteenkachel. Veel gebruikt in oa Zwitserland. Maken gebruik van thermische massa om de woning 27/7 warm te houden. Eenmaal op temperatuur hoef je maar weinig hout aan te vullen.
- Rocketstove
- AFRADER: Open haard. Laag tot negatief (!) rendement, veel fijnstof buiten en stank in huis.
Kiezen van een houtkachel
Er zijn hoogrendementskachels te verkrijgen die veel warmte uit het hout halen en geen overlast veroorzaken voor omwonenden. Kies daarom een houtkachel met de volgende eigenschappen:
- Geïsoleerde vuurkamer, zorgt voor een hoge temperatuur en daardoor efficiënte verbranding zonder fijnstof
- Luchtafvoer middels “labirinth”, voor optimale warmteafgifte rookgassen
- Voldoende thermische massa, om warmteschommelingen te dempen en warmte langer vast te houden
Aanleg en onderhoud houtkachel
Laat het rookgaskanaal en liefst ook de kachel bij voorkeur aanleggen door een installateur met ervaring. Je gaat fikkie stoken in je woonkamer, bezuinig niet op veiligheid. Lastigste onderdeel is de routing van het rookgaskanaal. Zorg dat je tekeningen van je huis hebt en weet hoe je vloeren opgebouwd zijn (beton, hout) en waar bestaande leidingen liggen.
De Twaalf ambachten heeft zelfbouwpakketten voor speksteenkachels.
Veeg ieder jaar je schoorsteen (rookgasafvoer). Dit kun je zelf met een setje van een paar tientjes.
Brandstof
Er zijn verschillende manieren om aan brandstof te komen:
- Stookhout kopen bij een commerciële partij. Dit is een makkelijke maar vaak niet goedkope oplossing. Prijzen van hout zijn sterk gestegen, oa door de toenemende populariteit van houtstook.
- Zelf verzamelen, door bijv in nieuwbouwwijken pallets te verzamelen. Mensen willen er graag van af als ze aan het (ver)bouwen zijn. Wel altijd vragen vooraf. Let op: sommige pallets zijn statiegeld waard, die willen mensen vaak niet meegeven.
- Op marktplaats wordt regelmatig hout gratis aangeboden
- Koop een perceel bos en verdiep je in bosonderhoud
- NIET DOEN: Hout sprokkelen uit gemeentelijk bos. Dit wordt gezien als diefstal.
Schoon en efficiënt hout stoken
Vuurtje stoken is niet zo moeilijk. Maar als je je woning er warm mee wilt krijgen en houden zonder overlast voor de buurt zijn hier wat tips en truuks:
- Stook alleen droog hout met minder dan 15% vocht. Dit kun je meten met een vochtmeter van een paar tientjes. Hout dat te vochtig is is moeilijk brandend te krijgen en levert minder warmte op. Minimaal een half jaar drogen onder een afdakje.
- Stook volgens de zwitserse methode. Kort: grote houtblokken onderop en daar steeds kruislings laagjes met steeds dunnere houtjes. Bovenop het vuurtje beginnen met een aanmaakblokje
- Maak zelf aanmaakblokjes door je bakpannen na het koken met keukenpapier schoon te vegen. Opgedroogd vettig keukenpapier brandt erg goed.
- Probeer de schors eraf te halen. Deze levert weinig warmte op en er zitten relatief veel voedingsstoffen in. Geschikt om je moestuin mee af te dekken in de winter. Zie mulchen.
- Iedere houtsoort kun je stoken, al zijn er wel verschillen in energieinhoud. Eiken en beuken leveren meer op dan dennenhout.
- Stook geen plastic of afval. Het vervuilt je rookgasafvoer en directe omgeving en veroorzaakt overlast voor de omwonenden.
Links:
- De Groene Stoker, belangenvereniging
- Stookalert (RIVM en …?)